utorok 20. novembra 2012

Boží príbeh, náš príbeh by Max Lucado

http://www.zaex.sk/obalky_knih/bozi_pribeh_nas_pribeh_kum.jpg

Poznáme tie príbehy o Američanoch, ktorí s plnou vervou pátrajú po svojich predkoch v Európe, v Ázii, alebo kdekoľvek inde. Ten fakt je nám známy tak dobre, že dôvod, pre ktorý ľudia podstupujú takú námahu, akou skladanie rodokmeňu z malých a nejasných črepín príbehov, nám často jednoducho uniká. Viac nás zaujíma to, aké povolanie mal pradedo daného človeka ako to, prečo sa o ňom vlastne potreboval dozvedieť viac. A slovo potreboval, som použila vskutku zámerne.
Sme stvorený, aby sme boli súčasťou príbehu, ktorý je väčší ako náš, do ktorého náš krátky, ale o tom podstatnejší príbeh zapadá ako skladačka, ako puzzle. A presne to je dôvod, prečo aj nad rámec svojich síl, aj nad rámec vlastného pochopenia a niekedy si to dokonca ani neuvedomujúc, hľadáme to odkiaľ pochádzame a kam patríme.  Potrebujeme vedieť, že nežijeme, nefungujeme len pre seba, že neplávame len vo svojom malo „izolovanom rybníku, ale na veľkej rieke“.
Potrebujeme vedieť, že náš život má väčší zmysel ako len zaplatiť účty, kúpiť mlieko a ísť na konci týždňa do divadla. Potrebujeme vedieť, že aj „zlé veci“ môžu slúžiť na dobré a že hráme dôležitú úlohu.  Táto nevyhnutnosť je nám daná silnejšie ako naše vlastné srdce, alebo mozog. Nepriznávame si to? Fajn. Ale to na veci nemení najmenší detail, že to tak je.
Max Lucado
http://www.outreachmagazine.com/thumbnail.php?
ile=09Lucado_414006455.jpg&size=article_medium
Max Lucado v tejto knihe rozoberá práve potrebu príbehu. Vlastne nie! Ide ďalej. Ukazuje nám príbeh, robí nám sprievodcu zákulisím filmu, v ktorom hrá náš život rozhodujúcu rolu. Zanedbateľný život bez zmyslu?! To ťažko! Max predostiera množstvo príkladov, citátov z Písma a vysvetlení, aby tento postoj rezignovaných sŕdc vyvrátil.
Zabudnite na dogmatické vyjadrovanie, zabudnite na zbytočne fundované slová, ktorým s ťažkosťami porozumejú aj študovaní teológovia. Max má pre nás niečo viac: slová, ktoré sa nenásilne vpíjajú do srdca a ponúkajú nové obzory. Nijaké mudrovanie nečakajte.
Poviem pravdu, pri pohľade na nadpis a anotáciu som sa trochu obávala, že budem čítať Eldredgov Veľký príbeh, v Lucadovskom prevedení (mimochodom jedna z fakt skvelých kníh). Moje napätie a podozrenie sa však vyvrátilo hneď prvou stranou a neskôr som si hovorila, ako je možné, že som na niečo také vôbec pomyslela. Či nepoznám Lucada dostatočne na to, aby som vedela, že sa zakaždým na problém pozrie tým najneočakávanejším spôsobom. Azda ho nepoznám dostatočne na to, aby som vedela, že čokoľvek si o ňom a o jeho knihe myslím pred čítaním, prvou stranou mi to vyvráti?
Max pred nami necháva vyrásť príbeh dejín, históriu sveta. Boží príbeh. Svoj príbeh a náš príbeh. Pretože rozprávanie nie je kompletné, kým sa tieto dve časti skladačky nestretnú.

Nuž a tu je video. O trailery sa veľmi nedá hovoriť, ale... nuž, posúďte sami.

A ešte pár info na záver:
Ak si chcete knihu zohnať, alebo tak, urobte tak. Odporúčam. A najlepšie cez tento link: Kumran.sk
A ak chcete o Maxovi vedieť viac, tu je jeho oficiálna stránka: Max Lucado



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára