nedeľa 29. januára 2012

Krásni a mŕtvi- Jonas by Eden Maguire

CoverDeal: No More Emo-Ghotic Covers, PLEASE
Deal: Veľká pátracia akcia
BestFriend4Ever: Oh, C’mon!
Plus: Ako reklama na Harley Davidson; Really Angry Ex
RelationshipStatus: When Ghosts or Angels are NOT enough

CoverDeal: No More Emo-Ghotic Covers, PLEASE
Toto rozhodne nie je obálka, ktorá by mohla súťažiť v disciplíne Best YA Book Covers Ever. Moja estetická časť duše je už taká preplnená podobnými temno-neviem ako- gotickými obálkami, až sa mi chce plakať. Teda, chápem, že dnešnú mládež, ktorá je až nadmerne vystavená vplyvom emo unerground society , môže vizuálna stránka tejto knihy zaujať, ale na mňa teda dojem nespravila.
Vlastne, aby som bola presná, niečo na mňa predsa len dojem urobilo. Font a orámovanie názvu. A to je asi tak všetko. Obálka o ničom nevypovedá a v prvom momente si človek pomyslí, že je to ďalšia kniha o anjeloch. Ale to je OMYL. Takže nielen, že je tá obálka podobná ako milión ďalších, ona ešte aj zavádza. Nie je to trestné?

Deal: Veľká pátracia akcia
V priebehu jedného roka zomreli v Ellertone 4 mladí ľudia: Jonas, Arizona, Summer a Pheanix. A práve smrť toho posledného zanechala v Darininej duši a srdci dieru veľkú ako kanál. Chodili spolu len dva mesiace, kým Pheanixa niekto bodol priamo medzi lopatky a jeho život sa skončil.
Darina sa- ako správne emo dievča- nemienila posunúť vo svojom živote ďalej a namiesto toho sa len prevážala v aute a rozmýšľala aký bol život úžasný, kým boli s Pheanixom spolu a aké je to teraz všetko nanič. A takto to robila až kým na jednom kopci nezazrela starú stodolu, neprekonala neprekonateľnú bariéru trepotania neviditeľných krídel a zvláštneho silového poľa a kým v nej nenašla svojho jediného a milovaného spolu s Jonasom, Arizonou a Summer. Neboli živí.  Boli zvláštnou mutáciou zombie, anjelov, duchov a geneticky upravených super- ľudí. A ich jediným dôvodom ich príchodu zo záhrobia bola spravodlivosť. Potrebovali zistiť, kto je zodpovedný za ich smrť a vykonať spravodlivosti zadosť.
A Darina rozhodne spraví všetko aby bola so svojim milovaným a preto Krásnym mŕtvym- ako volajú tieto zvláštne kreatúry- sľúbi, že im pomôže zistiť ako zomreli.
A tak sa začína pátracia akcia „Jonas“, ktorej pointou je prísť na to, prečo tento mladý chlapec aj so svojou priateľkou Zoey havaroval na ceste ktorú prešiel na svojom Harleyi už asi miliónkrát, prečo sa on zabil a prečo Zoey ostala na vozíku (podľa najnovších správ sa jej stav už rapídne zlepšil).

BestFriend4Ever: Oh, C’mon!
Naozaj neviem, či by som chcela byť Darinina najlepšia kamarátka. Jej meno by sa v podstate ešte dalo prehliadnuť, ale problém je skôr v tom, že je naozaj neviem, aká je. Viem, že má tendencie byť drzá k mame, objímať sa so svojím mŕtvym frajerom (no fuj!), odháňať od seba nespočetné zástupy chalanov (aj keď vraj nie je veľmi obľúbená...divné...), maľovať si oči na čierno a tak, ale neviem AKÁ je. Čo má v srdci a po čom túži (okrem Pheanixa, samozrejme).
Aj napriek tomu si však myslím, že je to poriadny trouble maker. Ak ešte nepochopila, že jej matka a otčim môžu z jej neustálych nočných útekov dostať infarkt a poslať ju do polepšovne, mala by tak čo najskôr spraviť.  Pre jej vlastné dobro. V konečnom dôsledku, prečo by ona mala stále chodiť sa Pheaneaxom, keď on môže prísť k nej. Ak zrovna nie je búrka a nemusí sa báť že ho oslabia elektrické výboje (pche!).
Takže suma sumárum, z toho o čo o Darine viem (na stupnici od jedna do desať je to ešte menej ako 0), by som sa s ňou kamarátiť nechcela. Možno aj preto, že neviem, ako sa ku svojím kamarátka správa. Zoey len využívala na to, aby zistila, čo sa stalo Jonasovi... a o ostatých jej kamarátoch radšej pomlčím. Asi preto, že si na žiadnych už nespomeniem.
Takže z toho asi nebude nič.

Plus: Ako reklama na Harley Davidson
V tejto knihe na tomto ozrutnom stroji jazdil asi každý. Doslova. Bez ohľadu na vek a pohlavie. Jazdil na ňom otec mŕtveho Jonasa aj jeho vrah aj ich ďalších milión tristo kamošov. A ak zrovna nejazdili Harleyi, razili si cestu týmto malomestom na Kawasaki alebo Suzuki.
Som jediná kto má z toho celého pocit podprahovej reklamy?

Plus: Really Angry Ex
Inšpirácia mnohých kníh. Nevyčerpateľná téma pre príbehy, ktorá bude zrejme stále aktuálna. Fakt naštvaný bývalí frajer znamená hotovú deštrukciu. A s jeho motorkou je to priam smrteľná kombinácia

RelationshipStatus: When Ghosts or Angels are NOT enough
YA literatúra dosiahla kritického bodu. Aspoň podľa tejto knihy. Zrejme sa totiž dosiahol stav, kedy už nestačí do príbehom obsadzovať trblietavých upírov, vlkov či atraktívnych padlých anjelov a najlepším riešením (teda aspoň podľa Eden Maguire) je spraviť divnú miešaninu všetkého. Mŕtvi, ktorých oslabuje búrka, vedia čítať myšlienky a len tak sa hocikde zjaviť, hovoria si zombie; Krásni mŕtvi, vyvolávajú v ľuďoch divné emócie a dokážu cestovať v čase... Čo sa týka kreativity, tak tieto stvorenia jednoznačne vedú; čo sa týka pochopiteľnosti, tá je niekde na boje mrazu. Ťažko sa sumarizuje, kto Krásni mŕtvi naozaj sú.
Nuž táto kniha nepriniesla do môjho života žiadny nový obzor alebo obohatenie. Takmer od začiatku bolo jasné, kto je za Jonasovou smrťou a aj ako všetko dopadne. A je mi ľúto, ale myšlienka, že sa Darina bozkáva s rozkladajúcou sa mŕtvolou mi prišla extrémne disgusting.
Takže ak by bola nastolená otázka, či by som si knihu prečítala ešte raz, moja odpoveď by bola, že len, ak by som už fakt nemala čítať čo iné.
Ale viete ako to chodí, čo sa nepáči jednému, môže druhému pripadať ako tá najúžasnejšia vec na svete.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára