štvrtok 26. mája 2011

3:16 (Max Lucado)


...Lebo Boh tak miloval svet...


Recenzia knihy Maxa Lucada, 3:16 Domi London

Názov: 3:16 Súradnice nádeje
Autor: Max Lucado
Vydavateľstvo: Kumran; 2011

Cover deal: WOW
Deal: irónia vs. povzbudenie
Bonus factor: zamyslenia na 40 dní
Observations: pozor na čas!


Cover deal: WOW
Ťažko nájdete ešte nejakú jednoduchšiu obálku, ktorá by podala aspoň minimálne informácie týkajúce a názvu a mena autora. A viete čo? To je presne to, čo sa mi na tej obálke páči. Predstavte si čerstvo vymaľovanú izbu, ktorá teraz vyzerá tak čisto, priestranne a moderne, že máte pocit, že by ste ju mohli využiť takmer na hocičo. Tak presne ten dojem som mala ja z obálky tejto knihy. Čistota, ktorá mi dopraje voľné dýchanie bez toho, aby som bola pri čítaní knihy ovplyvnená nevydareným obrázkom na titulke. Klince medzi číslami 3 a 16 hovoria za všetko. Viac toho nebolo treba. Všetko je vyjadrené nimi.

Deal: irónia vs. povzbudenie
„Dvadsaťslovná prehliadka nádeje sa začína Bohom, končí sa životom a povzbudzuje nás robiť rovnako. Dostatočne krátka na to, aby sme si ju napísali na servítku či naučili naspamäť, a predsa taká hutná, že prestála dve tisícročia búrok a otázok. Ak neviete o Biblii nič, začnite tu. Ak o nej viete všetko, vráťte sa sem. Všetci si to potrebujeme pripomenúť. Srdcom ľudského problému je ľudské srdce. A Boží medikament je predpísaný v Jánovi 3,16.“ Aspoň to o knihe hovorí anotácia na zadnej strane obálky.
3: 16 je kniha, ktorá podáva pohľad na klasický a notorický známy verš z Biblie celkom z iného uhla. Z tak iného uhla, že občas máte chuť smiať sa a občas plakať. Niet divu, Max Lucado je skutočne skvelý rozprávač, ktorý dokáže do textu vsunúť až neuveriteľné množstvo irónie bez toho, aby to ubralo na vážnosti obsahu.
Kapitoly sa začínajú beletristickým umením autora a práve toto boli časti na ktoré som sa ja vždy tešila najviac. Jeho vtipný, nadsadený pohľad na svet, ale zároveň dych-vyrážajúci pravdivý pohľad na Ten verš, nenechá nikoho odtrhnúť sa od knihy kým ju nedočíta.

Bonus faktor: zamyslenia na 40 dní
Poznáte tie knihy v ktorých nájdete zamyslenia na každý deň? Stoja asi rovnako veľa ako kniha s dvestokrát viac stranami a aj keď vám poskytnú nejaké povzbudenie, po funuse ich aj tak odložíte do poličky a.... väčšinou už nepoužijete. Kúpite si novú knihu, za rovnako veľa peňazí, a potom aj tú po funuse odložíte do poličky. Je to škoda!!!
A potom na scénu prichádza 3:16. Interaktívna kniha, rozdelená na dve časti. Kým prvá vám hovorí dej knihy, druhá sa o vás štyridsať dní stará. Doslova!
Titulky, novinové výstrižky, všetko zoradené chronologicky, presne tak ako to Ježiš zažil. Max pozbieral pár poznámok a keďže celú knihu venoval rozoberaniu jednému z Ježišových vyhlásení, chcel, aby sa skončila tým, že že si prejdeme celý jeho život. 4O zamyslení na každý deň- od Betlehema až po prázdny hrob.
A tak sa kniha 3:16 stala niečim výnimočným. Spája príjemné s ešte príjemnejším a užitočné s ešte užitočnejším. Na cene nezáleží, veď táto časť je len akýmsi darčekom, bonusom extra prílohou k až aj tak fantastickej knihe.

Observations: pozor na čas!
Knihu som dostala v piatok a v nedeľu večer už bola prečítaná. Čítala sa vlastne úplne sama. Vážne. A na to pozor! Rovnako ako iné knihy podobného žánru, aj túto budem musieť prečítať ešte raz. Nie preto, že by som jej nepochopila, alebo nemohla prísť na chuť, ale preto, že som nebola schopná prijať a obsiahnuť všetky tie skvelé myšlienky, ktoré do nej Max vložil. Tri dni sú na ňu časovo síce veľa ale po emočnej stránke až neskutočne málo.
To je asi tak všetko čo k tomu celému môžem napísať.
A ešte by som dodala: Good job, Mr. Lucado!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára